CHARLIE OTTLEY, INVITAT SPECIAL AL FESTIVALULUI EFORIE COLORAT

 

Festivalul eco-art Eforie Colorat propune peste 200 de evenimente culturale, găzduite, pe toată durata verii (4 iulie –  4 septembrie), de hub-ul de creație Grădina de Vară din Eforie Sud. Dezvoltat în parteneriat cu institute culturale europene, misiuni diplomatice și festivaluri de film internaționale, Eforie Colorat este un spațiu alternativ de întâlnire la Marea Neagră și, totodată, primul centru dedicat artelor contemporane de pe litoralul românesc. 

Accesul la evenimentele incluse în programul acestei ediții este liber.  

Mai multe informaíi despre festival vor fi publicate pe site-ul evenimentului, precum și pe paginile oficiale ale acestuia.

 

Demult uitată de călători și de vremuri deopotrivă, istoria fermecătoare a băilor Carmen Sylva i-ar putea inspira încă pe cei dispuși să prelungească un vis de vară într-un parcurs concret de dezvoltare sustenabilă. Festivalul Eforie Colorat readuce memoria, cultura și șarmul unei stațiuni abandonate, al cărei imens potențial a rămas neexploatat în ultimele trei decade. “Cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc mizează pe cultură în procesul de reabilitare. Deschidem spații alternative, în care comunitățile creative își întâlnesc publicul și folosesc arta și dialogul ca modalitați de chestionare a societății”. Despre exploatarea etică și coerentă a potențialului turistic, dezvoltare sustenabilă și oportunități de creștere prin cultură va vorbi și jurnalistul britanic Charlie Ottley, cunoscut pentru seria documentarelor Flavours of Romania sau Wild Carpathia, invitat special al festivalului în cadrul unui colocviu cu proiecție de film programat în luna august. 

 

Reunind genuri diferite și viziuni multidisciplinare în arta contemporană, programul celei de-a doua ediții a festivalului de ecologie și artă contemporană Eforie Colorat cuprinde o suită de 200 de evenimente, găzduite de Grădina de Vară din Eforie Sud. Este o încercare de a vorbi despre simplitate și natură într-o eră în care tehnologia schimbă totul, de la rolul și sensul actului artistic, la materia sensibilă cu care acesta operează. Dezvoltat în parteneriat cu institute culturale europene, misiuni diplomatice și festivaluri de film interne și internaționale, Eforie Colorat propune zilnic, pe durata celor două luni de vară, filme, concerte, dezbateri, vernisaje, ateliere și acțiuni de ecologizare, evenimente gândite pentru a șterge barierele dintre artiști și mulțimi și granițele dintre spațiile de expunere convenționale și spațiul public. Recitalurile de poezie sau expozițiile de fotografie întregesc oferta culturală a verii, alături de seri cu muzică clasică, experimentală și alternativă, concerte blues și jazz sau momente CineConcert. Vizitatorii se vor bucura de o zonă de drinks, spații de joacă pentru copii, și de o bibliotecă pop-up. 

 

Festivalul debutează luni, 4 iulie,  de la ora 18:00, cu un concert acustic: Alexandra (Focșa) & Rosta Man Acoustic Night, urmat de  scurtmetrajul „Tu, ăla cu mustaţă", o poveste despre ce a însemnat fotbalul pentru fiecare băiat crescut în România anilor '90.  


 

Eforie Colorat redă comunității câteva centre uitate, printre care și fosta Grădină de Vară, cel mai mare spațiu cultural de la Marea Neagră, părăsit și deteriorat în cursul ultimelor decade. “Apărut din necesitatea de a oferi o alternativă într-un sector dominat de oferte comerciale, festivalul vorbește despre revitalizarea spațiilor culturale abandonate, oferind un model actual de bune practici, absolut necesar dezvoltării comunităților și turismului local. Programele noastre au deja relevanță la nivel regional și aduc publicul larg mai aproape de scena artistică contemporană. Este o încercare de a demonstra că arta este limbajul comun prin care se poate realiza schimbarea”, spune Emil Cristian Ghiță, unul dintre inițiatorii acestui program. Reunind teme verzi și subiecte stringente din lumea actuală, ediția de anul acesta a festivalului se dezvoltă în patru secțiuni interconectate: film, muzică alternativă, vernisaje sau intervenții artistice și dezbateri subsumate temelor de ecologie și responsabilitate față de mediu. 

 

FILM. Cinematograful în aer liber propune și anul acesta 50 de seri de film, în cursul cărora vor fi proiectate peste 200 de producții, scurtmetraje, animații, filme românești sau filme de artă internaționale, oferite de institute culturale, reprezentanțe diplomatice sau festivaluri de film europene. Dacă zilele de luni sunt, de regulă, destinate relaxării după un week-end aglomerat, în fiecare zi de marți, începând de la ora 20:30, Festivalului Short Film Breaks aduce o serie de scurtmetraje premiate în competițiile internaționale. Serile de miercuri sunt dedicate exclusiv filmelor românești, propuse, printre alții, de Caravana Filmului Românesc, precum “Octav” sau “Funeralii fericite”. Zilele de joi sunt dedicate filmului de animație precum “Turning Red” sau “The Secret Life of Pets”. Vinerea și sâmbăta vin cu filme europene și documentare oferite de centrele culturale partenere. Duminica este ziua dedicată marilor producții, precum Bohemian Rhapsody, Grand Budapest Hotel sau Dune.

 

„Cred că un oraș fără cinematograf e un oraș trist. Și cred că cei de la Eforie Colorat sunt plini de ambiții romantice în eforturile pe care le fac pentru a ține deschis cinematograful pe durata întregului sezon estival”

Aida Economu, actriță

 

Muzică și Arte vizuale. Prin satelitul său -  E T A J on Wheels, galeria bucureșteană E T A J artist-run Space se mută, în perioada verii, în incinta grădinii de vară din Eforie Sud, unde va găzdui trei artiști contemporani: Mircea Modreanu, Lucian Sandu Milea și Ana Cristina Toma. Artista Irina Botea propune multiple tipuri de performance și documentări video experimentale, explorând simbolistica și valențele artistice ale unor elemente emblematice locale. Faimosul nămol de Techirghiol susține diverse abordări contemporane, devine temă a unor intervenții performative, inspiră un party și capătă nuanțe hip în atelierele de mud graffiti. Vizitatorii au la dispoziție ateliere creative de olărit conduse de artistul ceramist Ana Stroie sau ateliere creative și de reciclyng pentru copii. Figuri emblematice ale cinematografiei spaniole și lucrări ale unor designeri suedezi se numără printre temele expozițiilor de fotografie care vor fi găzduite de hub-ul cultural din Eforie Sud, un spațiu deschis tuturor artelor, inundat, pe toată perioada verii, de muzică. Apreciați pentru originalitatea experimentelor lor acustice, artiștii Diana Miron si Laurențiu Coțac transformă în muzică experimentală sunetele naturale specifice locului, captate din zona de coastă, din rezervația naturală a Lacului Techirghiol și din zona pădurii aflate în apropierea mării. Vara muzicală promite, de asemenea, concerte de chitară clasică, muzică clasică, muzică experimentală, jazz și blues. 

 

10 zile de ECOLOGIE. AggressiON/OFF: public, privat, natural: O serie de dezbateri, colocvii și intervenții performative pun în discuție stoparea agresiunii asupra naturii, în contextul mai larg al noilor practici consumeriste sau al schimbărilor geopolitice și al efectelor pe care acestea le vor avea asupra conceptelor de ecologie și responsabilitate față de mediu. Găsim liniștea dezbaterilor valoroase într-un spațiu obiectiv, care anulează orice atribut socio-cultural, primind oamenii ca pe niște simple forme de viață, alături de nisip, iarbă, melci sau păsări. Artiști implicați civic, precum Lia și Dan Perjovschi, vorbitori titrați în probleme de ecologie, cum ar fi Cristian Neagoe, alături de jurnaliști sau designeri pun în discuție soluțiile actuale pentru îndeplinirea obiectivelor net zero în contextul crizei energetice globale. Efectele devastatoare ale conflictului armat pornit de Rusia în Ucraina și criza umanitară antrenată de acesta readuc în atenția publică agresiuni pe multiple niveluri față de oameni, state și față de mediul înconjurător. Globalizarea, un traseu punctat de crize ecologice, pandemice și geopolitice, este cadrul mai larg în care poate fi repus în discuție omul, în nenumăratele sale ipostaze, de la simplul agresor care consumă neglijent, la rolul său de creator al realului sau cel ideal de contemplator care-și abandonează identitatea socio-culturală pentru a se re-integra în natură. Desfășurat în Grădina de Vară, dar și în diverse puncte de pe faleză, segmentul aggressiON/OFF susține și promovează responsabilitatea față de mediu și implicarea comunității în activități ecologice. 

 

„Eforie Colorat tratează subiecte importante, subiecte care se dezbat global, deci locul acesta este sincron cu ce se întâmplă acum în toată lumea responsabilă”.

Dan Perjovschi, artist vizual

 

MUZEUL LITORALULUI. Reabilitarea Arhivelor Carmen Sylva. De la întemeierea ei, în 1889, și până astăzi, stațiunea Eforie Sud a trecut prin schimbări de nume și regim, care și-au lăsat, cu toate, amprenta asupra comunității și asupra infrastructurii. Proiectul Arhivele Litoralului este o colaborare a unui grup interdisciplinar de artiști și teoreticieni, antropologi, biologi cunoscători ai florei endemice, specialiști în arhivare, digitalizare, conservare a documentelor și patrimoniu. “Am documentat peste 50 de imobile cu valoare arhitecturală deosebită, am adunat peste 300 de artefacte care ne-au permis să studiem felul în care s-a dezvoltat orașul. În cursul cercetării, am descoperit povești și istorii fermecătoare, alături de documente care ne permit să recompunem istoria familiei care a întemeiat orașul și etapele specifice ale dezvoltării acestuia. Pe termen lung, dorim să extindem această cercetare și în celelalte stațiuni. Avem nevoie de un partener puternic, astfel încât Muzeul Litoralului să devină realitate”, spun organizatorii festivalului. Muzeul Litoralului, care cartografiază istoricul stațiunii de la finalul secolului al XIX-lea, până în perioada comunistă și post-comunistă, este parte dintr-un plan mai larg de consolidare a ecosistemului cultural propriu al litoralului românesc și redefinire a sa ca zonă strategică, cu valențe economice, multiculturale și turistice.  

 

Eforie Colorat. Festivalul Eforie Colorat a fost lansat, în anul 2021, ca un program cultural complex, dedicat atât turiștilor și membrilor comunității locale, cât și comunității artistice sau grupurilor de ecologie, care au la dispoziție, anual, o serie de rezidențe creative la Eforie Sud. Organizat de Forumul Artelor Vizuale, în parteneriat cu Centrul Ceh și primăria Orașului Eforie, programul Eforie Colorat își propune revitalizarea spațiilor culturale de la malul Mării Negre prin artă contemporană. Cândva centrul elitelor bucureștene și una dintre cele mai vizitate stațiuni din Europa, Eforie Sud a rămas un loc marginalizat, aproape abandonat în cursul aventurii consumeriste. Grădina de Vară, cel mai mare teatru regional, cu cel mai mare ecran de proiecție, s-a deteriorat în cursul ultimelor decade și în cele din urmă a ajuns o ruină. Curățată prin efortul organizatorilor, grădina își revendică acum funcția inițială de spațiu cultural și loc de întâlnire comunitar. Eforie Colorat reunește comunitatea artistică, decidenții din administrațiile locale și centrale, alături de grupurile activiste, într-un efort comun de a formula soluțiile actuale de reabilitare, pentru a-i oferi stațiunii Eforie Sud șarmul și strălucirea de altădată. 

 

„Probabil unul dintre cele mai fresh festivaluri la care am fost. Eforie Colorat mi-a plăcut, dincolo de organizarea mișto, și pentru ideea în sine de a aduce publicul înapoi la forme de expresie culturală și artistică ancorate în contemporan”

Robert Obert, artist vizual

 

Echipa:

Fondatori: Emil Cristian Ghiță și Alexandra Dumitrescu | Curator: Raluca Oancea Nestor | Grafică: Andrei Turenici | Fotografie: Alexandra Dumitrescu | Comunicare: Evantia Barca | Logistică: Ionuț Cosmin Idu | Proiecție: Theodor Sârbu | Voluntari: Andreea Solba, Alexandra Ghiță, Cristina Idu, Andrei Stupariu

 

Informații despre programul Eforie Colorat sunt disponibile online, pe Facebook, Instagram, YouTube

 

Participarea la toate evenimentele programate anul acesta în cadrul festivalului este gratuită. 

 

EFORIE COLORAT

 

AggressiON/OFF: public, privat, natural*

Arhivele Litoralului*

Secțiuni  co-finanțate de AFCN 

Organizat de 

Asociația Forumul Artelor Vizuale

Susținut de: 

Primăria Orașului Eforie, Centrul Ceh București, RADEF România Film, Institutul Francez, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Suediei în România, Ambasada Olandei în România, Centrul Cultural Turc Yunus Emre Constanța, Institutul Polonez, EUNIC România, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Short Film Breaks, Educab România, E T A J on Wheels, Animest, Asociația CineCultura, Caravana Filmului Românesc, Asociația D3M

 

Sponsor principal:

Kaufland

Sponsori:

Policolor, Stinghe & Popovici Architecture, Diesel Mecanica, Karma Audio, Pattern Media, Buzz Events, Casa cu Smochin

Partener media principal:

RADIO GUERRILLA


Parteneri media: 

Agerpres, Propargarta, Vice.com, AARC, Spotmedia, IQ ADS, SMARK, Magazin Istoric, Revista Zeppelin, Revista Samizdat, UZPR, Revista Arta, Radio Romania Cultural, Modernism.ro, Zile și Nopți, Daily Magazine, Ziarul Metropolis, MovieNews, Metropola Constanța, CT 100, Radio Constanța, Feeder, DigitizArte, stiri.ong, MunteanuE T A J  Magazine 

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării”