Eveniment partener  E T A J on  Wheels.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 21 august - 12 septembrie 2021, în cadrul Galerie  E T A J on Wheels, din incinta Grădinii Cinemascop, începând cu ora 18:00.

 

De obicei, ce este abstract și ce este concret, mai ales când vine vorba de o imagine, ni se par lucruri evidente. Da Vinci este cât se poate de figurativ, Rothko este cu totul abstract. În realitate, granița este mult mai fină. Între cele două poluri se deschide un spectru larg, iar dinamica lor este cât se poate de fluidă. Trebuie doar să întredeschizi ochii, să faci o poză cu macro sau să privești dintr-un unghi diferit și imediat realitatea va deveni o colecție de forme, suprafețe, texturi și glife.
Navigăm într-o mare de informație abstractă, iar creierul uman e cel ce crează conexiuni, construiește sensuri și identifică tipare cunoscute. Din acest motiv, exercițiul de a crea un chip nu presupune decât aducerea unor forme, culori și texturi împreună, lăsând în seama privitorului finalizarea operei. În ciocnirea dintre mintea umană și o construcție abstractă, concretul nu poate să nu iasă la suprafață. Acestea au fost gândurile ce au stat în spatele lucrărilor din expoziție. M-am jucat folosindu-mă de materialele existente la îndemână și bazându-mă pe reguli de echilibru compozițional și cromatic, încercând constant să creez având în minte ideea de chip uman, dar ținându-mă pe cât posibil la distanță de reprezentarea ei concretă.
Pentru a duce dinamica concret-abstrat și mai departe, am decis să mă raportez la lucrări ca la efigiile unor oameni reali – cu nume și prenume, profesie, dată de naștere și de deces. Intenția mea a fost ca lucrarea să deschidă și un univers de fabulație narativă, nu doar unul de speculație vizuală. Cine spune că viețile fictive sunt mai puțin reale, iar personajele ce le trăiesc trebuie să aibă musai ochi, urechi și o gură clar definite? În loc să te întrebi dacă bucata aia roșie este nasul, mi-ar plăcea ca lucrările să trezească și dileme de genul – oare pata aia roșie este rana căpătată în războiul ruso-turc?