Săptămâna 9 @Eforie Colorat
Iată că am ajuns în ultima săptămănă din cadrul Eforie Colorat și am pregătit multe surprize și activități.
FILME
30 august : Scurtmetraje Short Film Breaks
31 august : Documentar Natură cu
Will Smith : One Strange Rock
Gasp & Awakening (Regia: Graham Booth, Christopher Riley, Nat Sharman, 2018)
1 august : Film pentru copii: Inside Out // Întors pe dos (Regia: Pete Docter, Ronnie Del Carmen 2017)
2 august : Documentar
Natură cu Leonardo DiCaprio: Before de Flood // Înainte de potop (Regia: Fisher Stevens, 2016)
3 august : Film pentru copii : Soul //
Suflet( Regia: Pete Docter, Kemp Powers 2020)
4 august: Film artistic: House of Gucci (Regia: Ridley Scott, 2021)
1 și 2 septembrie: TEATRU FORUM
Centrul Europe Direct Târgoviște și Biblioteca Județeană "Ion Heliade Rădulescu" Dâmbovița au pregătit 2 spectacole de teatru forum, joi și vineri începând cu ora 19:00.
Cele 2 reprezentări fac parte din campania "Stă în putea ta să schimbi ceva".
Teatrul forum reprezintă un mijloc de educație nonformală, întemeiat de regizorul, dramaturgul, scriitorul și omul politic brazilian Augusto boal, care a abordat pentru prima dată teatrul ca instrument de activitate socială, dar nu ca scop în sine, elaborând o serie de tehnici care să releve soluții pentru problemele sociale. Teatrul celor oprimați este perceput nu ca spectacol, ci ca un limbaj accesibil tuturor. Este un „teatru – repetiție”, destinat oamenilor care vor să găsească modalități de a combate descurajarea, asuprirea în viața de zi cu zi. „Teatrul social este o repetiție a realității”, spunea Augusto boal. Exact acest lucru se întâmplă într-un spectacol de teatru forum. Publicul are șansa să intre în scenă, să înlocuiască personaje și să vină cu soluții la problema cu care se confruntă, să le testeze, pentru ca să le poată aplica mai apoi în viața reală.
Spectacolele se bazează pe dialog. Publicul discută, își expune părerea, alege unanim doar soluțiile viabile. El își transformă, își recreează realitatea după bunul lui plac. și, ceea ce e și mai important, își dă seama că poate face acest lucru și dincolo de scenă.
Intrarea este liberă
2 si 3 septembrie: CALENDARUL DESCOPERIRILOR LINGVISTICE, eveniment organizat de Comisia Europeană în România.
Pentru că în fiecare toamnă sărbătorim multilingvismul când se apropie Ziua Europeană a Limbilor, pe 2 și 3 septembrie 2022, elevii mai mici sau mai mari sunt invitați la Grădina de vară Cinemascop, între orele 18-20, la o serie de ateliere interactive și distractive menite să le stârnească interesul și curiozitatea față de culturile și limbile altor țări. „Calendarul descoperirilor lingvistice” include discuții despre meserii de ieri și de azi, menite să îi învețe pe copii denumiri de meserii în diferite limbi europene, activități prin care vor explora și descoperi materiale care pot fi reciclate (pietre, scoici, crenguțe), vor învăța cum se poate personaliza un obiect, vor bricola suveniruri cu steagul țării preferate, citind sau povestind despre obiceiuri și civilizații din diferite țări, pentru a-și îmbogăți cunoștințele de cultură generală, dar și pentru a asimila noțiuni noi de vocabular și expresii în diferite limbi europene, precum și alte surprize.
Intrarea este liberă
Sâmbătă 3 septembrie 2022, începând cu ora 16:30 ne întălnim la Releul Radio TV Techirghiol (google maps & waze) pentru a da startul evenimentului "WORLD NATURE CONSERVATION DAY "
ACTIVITĂȚI:
Performace acțiune de ecologizare a falezei din jurul rezervației naturale de importanța internațională: Lacul Techirghiol, alături de artistul Emil Cristian Ghiță.
Situat lângă Litoralul Mării Negre, acest lac unic în ţară este împărţit în trei zone prin două diguri construite în perioada anilor ‘80. Porţiunea estică a lacului a rămas puternic sărată, cea de mijloc este salmastră, iar cea vestică este cu apă dulce. În aceste condiţii atât de diverse, populaţiile de plante ca de exemplu Sueda maritima, Puccinelia distans ca şi cele de faună, Triturus dobrogicus, Bombina bombina, câteva specii ameninţate de lilieci (ca de exemplu, Miniopterus schreibersii) s-au dezvoltat continuu, habitatele caracteristice de coastă şi cele de zonă umedă asigurând bune condiţii de dezvoltare pentru o mare varietate de specii.
Situl asigură condiţii bune de iernat pentru specii de păsări migratoare, în special gâşte şi raţe, unele ameninţate la nivel mondial (ca de exemplu, gâsca cu gât roşu şi raţa cu cap alb). Vegetaţia palustră constituie un loc ideal de înmulţire pentru păsările acvatice.
Salinitatea caracteristică lacului Techirghiol reprezintă suportul pentru dezvoltarea micului crustaceu Artemia salina care produce nămolul sapropelic de natura biogenă, utilizat în activităţile medical-terapeutice.
Activitatea propusă presupune colectarea deșeurilor din zona falezei lacului Techirghol printr-un performance coordonat de artistul Emil Cristian Ghiță ce va construi o instalație de colectare. Aceasta va avea o formă cilindrică fiind confecționată din sârmă și plasă de rabitz cu orificii ce permit colectarea deșeurilor.
Concert cvartet de flaut pe malul Lacului Techirghiol
În contextul conservări naturale și al biodiversității, Lacul Techirghiol joacă un rol important atât din punct de vedere al infrastructurii turistice cât și din perspectivă culturală și ecologică. Propunerea unui mic concert susținut de un cvartet de flaut are menirea de a disemina conceputul de biodiversitate și în cadrul ecosistemelor culturale. Artiștii Diana Nedelea, Ana Lipceanu, Preda Bogdan și Carina Pavel vor avea în repertoriu Andrey Rubtsov, Gabriel Faure și Hermann Beeftink.
Joc interactiv în Grădina Cinemascop
Biologul Elena Monica Gheorghiu va prezenta succint flora și fauna din zona lacului Techirghiol, importanța lacului și a menținerii curățeniei mediului, beneficiile nămolului, conservarea mediului pentru noi și generațiile viitoare.
Ulterior va realiza joc interactiv cu participanții care vor fi împărțiți în grupe mixte, adulți și copii. Fiecare echipă va primi câte o sarcină legată de prezentarea facută de către trainer (fie să deseneze, fie să craftuiască mici obiecte simple din carton) și să țină o scurtă prezentare a ceea ce au realizat. De asemenea fiecare echipă va primi cartonașe cu cuvinte legate de mediu și de lacul Techirghiol și vor trebui le se așeze astfel încât la final să formeze un text logic.
Movie night
Participanții vor încheia activitățile din cadrul “World Nature Conservation Day” cu o seară la cinema în aer liber în incinta Grădinii Cinemascop din Eforie Sud
Evenimentul World Nature Conservation Day, organizat de Asociația Forumul Artelor Vizuale alături de DP World Constanța, în cadrul proiectului de Intervenție Culturală "aggressiON/OFF: public, privat, natural", co-finanțat de AFCN
Intrarea este liberă : participanții se pot înscrie online folosind forumularul din acest link: Inscrieri aici: https://form.jotform.com/222363599255363 sau trimițând un mail pe adresa contact@eforiecolorat.ro
EXPOZIȚIE E T A J ON WHEELS
E T A J on Wheels, galeria bucureșteană E T A J artist-run Space se mută, în perioada verii, la Eforie Colorat,, unde va găzdui expoziția “Frenzyforia”, realizată de artiștii: Mircea Modreanu, Lucian Sandu Milea și Ana Cristina Toma.
EXPOZIȚIA “SUSTAIN ABLE VOICES”, DIN PARTEA AMBASADEI SUEDIEI DIN BUCUREȘTI
Acesta cuprinde lucrări care arată forța designului și capacitatea acestuia de a induce schimbare, lucrări selectate dintre proiectele nominalizate la premiul Young Swedish Design (Ung Svensk Form).Multe dintre lucrările din expoziție rezolvă provocări practice din viața noastră de zi cu zi, în timp ce altele sunt dedicate artei și modei. Însă în ultimii ani mediul și clima au constituit principala preocupare a designerilor. Ceea ce au în comun toate proiectele selectate sunt curajul, deschiderea și dorința de a experimenta. Nu toate pro- vocările pot fi rezolvate prin design, dar tinerii designeri joacă un rol cheie în căutarea mai multor soluții durabile, atât pentru mediu, cât și pentru societate.
Expoziția Sustain Able Voices este realizată de Svensk Form în colaborare cu Muzeul IKEA și este disponibilă la nivel internațional în colaborare cu Institutul Suedez.
EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE DIN PARTEA AMBASADEI SPANIEI
Expoziția ilustrează personalități ale cinematografie spaniole.
ÎN INCINTA GRĂDINII VĂ AȘTEAPTĂ:
Bibliotecă pop-up
Zonă de ateliere
Playground
Bar
Organizat de: Asociația Forumul Artelor Vizuale
Susținut de: Primăria Orașului Eforie, Centrul Ceh București, RADEF România Film, Institutul Francez, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Suediei în România, Ambasada Olandei în România, Centrul Cultural Turc Yunus Emre Constanța, Institutul Polonez, EUNIC România, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Short Film Breaks, Educab România, E T A J on Wheels, Animest, Asociația CineCultura, Caravana Filmului Românesc, Asociația D3M
Sponsor principal: Kaufland
Sponsori: Policolor, Stinghe & Popovici Architecture, Diesel Mecanica, Karma Audio, Pattern Media, Buzz Events, Casa cu Smochin
Partener media principal: RADIO GUERRILLA
Parteneri media: Agerpres, Propargarta, Vice.com, AARC, Spotmedia, IQ ADS, SMARK, Magazin Istoric, Revista Zeppelin, Revista Samizdat, UZPR, Revista Arta, Radio Romania Cultural, Modernism.ro, Zile și Nopți, Daily Magazine, Ziarul Metropolis, MovieNews, Metropola Constanța, CT 100, Radio Constanța, Feeder, DigitizArte, stiri.ong, Munteanu, E T A J