????????????CONCERT LIVE: Serenata Española // Duo Kitharsis @Eforie Colorat
Vă așteptăm, vineri, 12 august, de la ora 20:30, la concertul de chitară clasică susținut de “Duo Kitharsis” ce vor avea în repertoriu piese clasice
spaniole.

 

 

???????? Duo Kitharsis - Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan

După absolvirea cu succes a Facultății de Interpretare Muzicală din cadrul Universității
Naționale de Muzică Bucureşti, la clasa de chitară a Lect. Univ. Dr. Cătălin Ștefănescu-
Pătraşcu, Duo Kitharsis îşi continuă studiile de Master în duo de chitare la Staatliche
Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart, Germania, avându-i ca profesori
pe Duo Kaltchev - Ivo şi Sofia Kaltchev.
Începând cu anul 2013, Duo Kitharsis studiază la Conservatoire de Strasbourg, la clasa unuia
dintre cele mai celebre duo-uri de chitară din lume, Duo Melis - Alexis Muzurakis şi Susana
Prieto. În iunie 2016, cei doi termină studiile de Master, fiind absolvenți ai Academiei de Muzica HEAR - Universitatea din Strasbourg, Franța.


Duo Kitharsis a participat la numeroase concursuri internaționale, obţinând următoarele distincţii:
*Premiul I la Festivalul Internaţional de Chitară Transilvania, Ediţia a IX-a, Cluj-Napoca
(România) în 2011.
*Premiul II la Concursul European de Chitară Clasică "Enrico Mercatali" Ediţia a X-a,
Gorizia (Italia) în 2013.
*Premiul "Champagne Mailliard" la Concursul European de Muzică de Cameră Ediţia
XXVIII, Paris (Franţa) în 2014.
*Premiul I la Concursul "Drumul spre celebritate", Ediţia a V-a, Bucureşti (România) în
2014.
*Premiul I la "Concorso di Esecuzione Musicale 'Citta di Piove di Sacco'" Ediţia a VII-a,Padova (Italia) în 2014.
*Premiul I la "Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale", Ediţia a II-a, Castel
Ritaldi (PG), (Italia) în 2014.
*Marele Premiu la Festivalul Internațional de Chitară Clasică, Ediția a IX-a, Olsztyn
(Polonia) în 2014.
* Premiul II la Concursul Internațional de « Duo de Chitară » L.I.G.I.T.A., Ediția a XXV-a, Liechtenstein în 2016.
*Premiul I la Concursul Internațional de Muzică de Cameră ;Ciutat, Ediția a XX-a,
Elche, Spania, în 2018.

Duo Kitharsis a fost invitat să susţină concerte în festivaluri de chitară, precum: Festivalul Internațional de Chitară "Joaquin Rodrigo" din Olsztyn, Polonia, Festivalul Internațional de Chitară "Ciutat d'Elx" Elche, Spania, Festivalul Internațional L.I.G.I.T.A, Liechtenstein, Festivalul  Internaţional de Chitară Transilvania (Cluj-Napoca, România), Festivalul Internațional de chitara din Calcutta, India, Festivalul Internațional de chitara Ciutat d’ELX, (Elche, Spania), etc.

 

    Duo Kitharsis susține concertul anului din cadrul seriei "Nouveaux Talents" pe scena Auditoriumului - Cité de la musique et de la danse din Strasbourg si la Hôtel de Soubise - Archives nationales din Paris, în cadrul sezonului de concerte organizate de către Asociatia "Jeunes Talents".

   Pe lângă recitaluri susţinute la Ateneul Român, Sala Radio, Palatul Șuţu, Palatul Cantacuzino, Palatul Mogoşoaia, Castelul Peleş, Castelul Bran, Biblioteca Astra Sibiu, Palatul Marincu, ei au fost şi protagoniştii celei de-a III-a Ediție a turneului  extraordinar "Muzica în Palatele României", dovedind un real succes în rândul publicului iubitor de muzică clasică.

    Duo Kitharsis concertează la Saint-Martin-in-the-Fields, Londra în cadrul seriei de concerte organizate de către Institutul Cultural Roman.

    Cei doi chitariști au cântat în premieră națională "Concertul pentru două chitare și orchestră" de Mario Castelnuovo Tedesco, cu Orchestra Națională Radio București, Filarmonica Teatrului "Oleg Danovsky" din Constanța, precum și alături de Filarmonica din Zielona Gora, Polonia, cu sprijinul Institutului Cultural Roman.

    În anul 2015 Duo Kitharsis înregistrează primul CD cu lucrări originale de Mauro Giuliani, Dusan Bogdanovic, Astor Piazzolla și transcripții proprii după Jean Philippe Rameau și Manuel de Falla.

    În 2020, cei doi inregistreaza cel de-l doilea CD, dedicat lui Chopin - Duo Kitharsis Plays Chopin, unde se pot asculta în premieră mondială cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului polonez.

    În 2022, Duo Kitharsis lansează cel de-al treilea CD, dedicat muzicii românești, intitulat "Romanian Tribute", unde se pot audia lucrări de Ciprian Porumbescu, Grigoraș Dinicu, Iosif Ivanovici, Carol Miculi, Bela Bartók sau Dinu Lipatti.

 Cei doi muzicieni sunt  invitaţi să susţină concerte pe scene internaţionale din Marea Britanie, India, Belgia, Germania, Franţa, Italia, Spania, Polonia, etc.

 

 Alexandra și Dragoș sunt fondatorii academiei de chitară The Flat Guitar Academy, înființată în anul 2017, și își desfășoară activitatea pedagogică în București și în Constanța.

 

 

Despre The Flat Guitar Academy

« Chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan – membrii Duo Kitharsis și fondatori ai școlii de chitară „The Flat Guitar Academy”, care au studiat în universități din Franța și Germania, deschid, din această toamnă, la Constanța, o școală de muzică. Mai exact, pasionații de muzică, care vor să urmeze cursuri de chitară clasică, acustică, pop, rock, blues, jazz sau folk, pot face asta începând din luna septembrie. 

În 2017 s-au întors în țară și au colaborat cu diverse școli în București și și-au înființat propria lor școală pe care acum vor să o dezvolte la Constanța. „Am testat combinația dintre viața de concertist și pedagog și am văzut că merg împreună foarte bine”, ne-a spus Dragoș.

Proiectul „The Flat Guitar Academy” a pornit de la cursuri pe care cei doi au început să le predea într-un apartament din capitală în urmă cu cinci ani.

Tinerii artiști spun că vor încerca, împreună cu cursanții, să descopere noi posibilități ale chitarei, pe toate planurile, nu numai chitară clasică ci și chitară electrică, electroacustică – unde cursantul poate experimenta diverse stiluri muzicale, de la rock propriu-zis la bluss, pop, folk sau chiar jazz, pentru cei mai aventurieri.

„Vom avea, de aseamenea, și cursuri individuale, dar și workshop-uri de band, muzică de cameră, în funcție de nivelul cursanților. Pe viitor, ne dorim să ne extindem activitatea și să ne căutăm colegi la vioară, la pian, la canto. Începem cu chitara pentru că noi suntem chitariști, dar, într-un viitor apropiat vom avea și alte instrumente”, ne-a explicat Alexandra. »